Niet enkel wij ondergaan verschillende vaccinatiekuren doorheen ons leven, ook onze katten kunnen hier niet aan ontkomen. Waarom is dit zo belangrijk? Vaccins bieden de nodige bescherming door de aanmaak van antistoffen. Hierdoor heeft je kat meer garantie op een goede gezondheid en een immuunsysteem om U tegen te zeggen. Deze vaccins zijn absoluut aan te raden van zodra je een kitten of volwassen kat in huis neemt.

Vaccin watte?

De afgelopen periode was ‘vaccin’ een veelbesproken onderwerp in de volksmond, maar wat is dat nu eigenlijk? Simpelweg kan je stellen dat een vaccin bestaat uit een gemanipuleerde ziekteverwekker. Dat betekent dat er een proces van imitatie plaatsvindt. Door het vaccin te injecteren, lok je een weerstandsreactie uit, waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt en op die manier bestand is tegen het échte virus. Dat geldt zowel voor je kat als voor jou.

Essentiële vaccins voor je kat

In principe zijn er drie vaccins die je kat absoluut moet krijgen, namelijk vaccins tegen:

●      de kattengriep

●      het feline leukemievirus

●      het feline panleukopenievirus

Vooraleer een vaccin toegediend wordt, dien je altijd bij je dierenarts langs te gaan om te kijken wie jouw patiënt is, wat het risicoprofiel is alsook welke leeftijd geschikt is voor een vaccinatie. Bij een kitten is de minimumleeftijd namelijk 8 weken vooraleer je een eerste injectie geeft. Naast de essentiële vaccins is er jaarlijks ook een boosterinjectie tegen de drie bovenstaande virussen. Hoeft dit per sé jaarlijks? Dat hangt opnieuw af van de situatie:

●      De leeftijd van je kat

●      Welk vaccin er geïnjecteerd werd

●      Risicoprofiel van je kat

●      Epidemieën

●      Veranderende wetgeving

Onthoud vooral dat je voor eender welk kwaaltje altijd kan aankloppen bij je dierenarts. Of het nu over vaccins, voedingspatronen of symptomen gaat, een dierenarts weet het antwoord op je vraag!

 

Terug naar overzicht