Helaas sterven er nog steeds jaarlijks honden doordat ze in een hete auto zijn achtergelaten. Daarom blijven we waarschuwen!

Gevaren van een hete auto

Een stilstaande auto kan in de zon zeer snel opwarmen, tot wel 50 graden, zelfs als de ramen openstaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bezwijken honden meestal niet door zuurstofgebrek, maar door oververhitting, vooral van de hersenen. Dit effect is vergelijkbaar met zeer hoge koorts.

Wat te doen bij een ernstige situatie?

Is de hond er ernstig aan toe? Probeer hem dan te bevrijden en sla in uiterste nood een raam in. Haal de hond uit de auto en geef hem lauw water te drinken. Koel zijn voetzooltjes, borst en buik met een natte, lauwe doek en leg hem daarna in de schaduw op de doek (gebruik geen koud water!).

Tref je een hond aan die bij warm weer in een auto is achtergelaten en lijkt de hond nog in orde? Bel dan onmiddellijk de politie.

Waar moet je nog op letten?

Honden hebben snel last van warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij dat doen. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen en te hijgen, waarbij water via de tong verdampt met de uitademingslucht.

Ze zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens warme dagen. Te veel zon en warmte kan bij een hond leiden tot een coma en zelfs tot de dood.

Vermijd daarom ook intensieve activiteiten bij hoge temperaturen. Laat je hond niet rennen naast de fiets, spelen en wandelen op asfalt bij hoge temperaturen. Dit kan leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten. Blijf alert en zorg ervoor dat je hond veilig is tijdens warme dagen!

Terug naar overzicht