Is het jou al opgevallen dat je hond zichzelf vooruit sleept over de grond? Specifiek in een zittende houding? Dit kan wijzen op verschillende oorzaken. We sommen ze even op!

1.   Je hond moet hoognodig naar het toilet

Een hond die zich op deze manier voortbeweegt, kan dringend op zoek zijn naar een plekje om zijn/haar behoefte te doen. Daarnaast kan je viervoeter deze beweging ook doen net na de ontlasting. Zo kunnen er nog restjes blijven kleven in zijn/haar vacht wat dankzij deze beweging verwijderd kan worden.

2.   Je hond heeft verstopte anaalklieren

De anaalklieren zijn 2 zakjes die zich in de sluitspier van een hond zijn anus bevinden. Normaliter worden deze zakjes automatisch geleegd van zodra je hond naar het toilet gaat, maar van zodra de ontlasting te zacht is of te hard, kan het gebeuren dat deze niet geleegd worden, waardoor ze verstopt raken. Het is mogelijk dat je hond zich daarom op zijn achterste voortbeweegt. Breng jouw dierenarts in dat geval op de hoogte zodat jouw hond geen onnodige hinder ervaart.

3.   Je hond heeft wormen

Heb je het vermoeden dat jouw hond besmet is met wormen en beweegt hij zich op deze speciale manier vooruit? Dan is het aangeraden om jouw dierenarts te raadplegen. Wormen worden best zo snel mogelijk behandeld zodat jouw hond hier geen last van krijgt. Het is namelijk zo dat wormen voedingsstoffen opnemen van de hond, die hij/zij zelf nodig heeft!

Kortom, deze dansende beweging over de grond is niet gevaarlijk voor je hond, maar je houdt best een oogje in het zeil zodat de juiste behandeling in gang gezet kan worden.

Terug naar overzicht